Powierzchnie są jedną z najczęstszych dróg rozprzestrzeniania się zarazków. Dzieje się tak dlatego, że są one używane przez wiele osób każdego dnia i bardzo łatwo ulegają zanieczyszczeniu zarazkami (bakteriami, wirusami i grzybami). Dotykając zanieczyszczonej powierzchni, można przenieść niektóre z tych zarazków na ręce, a następnie na inne przedmioty lub powierzchnie, których później się dotyka. Następnie mogą one zostać przeniesione na ręce innej osoby i tak dalej. W ten sposób choroby przenoszą się z jednej osoby na drugą.
Jest to proces zabijania zarazków na twardych powierzchniach, takich jak stoły i podłogi. Jest to ważny element zapobiegania rozprzestrzenianiu się infekcji. Dezynfekcja powierzchni nie zastępuje higieny osobistej, ale może pomóc zmniejszyć ryzyko infekcji. Jest to szczególnie ważne w miejscach, gdzie jest duża liczba ludzi i gdzie praktyki higieniczne są słabe. Ważne jest również, aby dezynfekować powierzchnie, które mają kontakt z żywnością, takie jak stoły i deski do krojenia.
Istnieją różne metody dezynfekcji różnych powierzchni. Przydadzą się tutaj środki do dezynfekcji powierzchni. Aby zdezynfekować lady i stoły, przetrzyj je roztworem jednej części domowego wybielacza na dziewięć części wody. Aby zdezynfekować deski do krojenia i inne powierzchnie do przygotowywania żywności, przetrzyj je roztworem jednej części domowego wybielacza na dwie części wody.