Sposób życia i styl

Dieta niskowęglowodanowa – co jeść na takiej diecie?

Węglowodany są związkami organicznymi i występują we wszystkich komórkach i tkankach organizmów żywych. Bez nich życie jest niemożliwe. Ze względu na swoją budowę dzielą się na proste i złożone. Niektóre węglowodany mają wysoki indeks glikemiczny, co powoduje, że nie przekształcają się szybko w energię i osadzają się pod skórą w postaci złogów tłuszczu. Dieta niskowęglowodanowa ma na celu nasycenie diety białkiem i zminimalizowanie zawartych w niej węglowodanów.

Jakie produkty można jeść w diecie niskowęglowodanowej?

W diecie niskowęglowodanowej masz zielone światło dla czerwonego i białego mięsa, ryb, nabiału, jajek, warzyw (niezawierających skrobi), świeżych i suszonych owoców. Wśród przypraw możesz stosować oliwę z oliwek, cytryny, sól, pieprz, cebulę, czosnek, chilli i ocet. 

Co ograniczyć?

Powinieneś ograniczyć wszystkie produkty bogate w węglowodany, takie jak płatki zbożowe, makarony i chleb, słodycze, rośliny strączkowe i niektóre owoce o wysokiej zawartości cukru (winogrona, figi). Dieta niskowęglowodanowa działa cuda pod względem korzyści, jakie zapewnia. Niektóre z tych korzyści obejmują utratę wagi, mniejszą ochotę na słodycze, lepsze trawienie, leczenie cukrzycy typu 2, zmniejszenie trądziku. Aby dieta była skuteczna i korzystna dla nas, powinna zawierać odpowiednią ilość składników mineralnych i witamin. W doborze odpowiedniego menu może pomóc nam dietetyk, który weźmie  pod uwagę nasz styl życia i nasze zapotrzebowanie energetyczne. Inną superopcją, będzie dieta niskowęglowodanowa catering firmy zajmującej się właśnie takimi usługami doskonale wiedzą również, jak odpowiednio zbilansować dietę. Można również przedstawić plan posiłków od dietetyka. 

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dwa × trzy =