Herbata to napój przygotowany z liści Camellia sinensis, wiecznie zielonego krzewu pochodzącego z Azji. Herbata jest po wodzie najczęściej spożywanym napojem na świecie. W zależności od stopnia utlenienia herbata jest nazywana herbatą czarną lub czerwoną, a w przypadku braku utlenienia – herbatą zieloną. Napój jest spożywany przez ludzi na całym świecie, a aby go uzyskać wystarczy herbatę zaparzyć np. korzystając do tego dedykowanych akcesoriów jak choćby tych prezentowanych na stronie https://ha-herbatykawy.pl/pl/c/Zaparzacze-do-herbaty-i-ziol/84.
Główne rodzaje herbaty to herbata czarna, zielona, biała, oolong i puerh. Herbata czarna jest całkowicie utleniona; herbata zielona nie jest utleniona; herbata biała jest produkowana z młodych liści i pączków, które jeszcze się nie otworzyły; herbata oolong plasuje się gdzieś pomiędzy herbatą zieloną a czarną; puerh jest chińską odmianą fermentowanej ciemnej herbaty.
Herbata była po raz pierwszy używana w Chinach jako napój leczniczy. W 2737 roku przed naszą erą stała się w Chinach popularnym napojem i była eksportowana do innych krajów, takich jak Japonia, Korea i Rosja. Holendrzy wprowadzili ją do swoich kolonii w Indonezji około 1660 roku, ale później zakazali jej uprawy, ponieważ uważali, że może być używana jako alternatywna waluta wśród ich kolonizowanych poddanych! Herbata stała się popularna w Wielkiej Brytanii w XVIII wieku ze względu na jej rzekome korzyści zdrowotne (choć pomysł ten został podważony przez niektórych historyków).