Herbata i wszystko co powinniśmy o niej wiedzieć
Sposób życia i styl
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Herbata i wszystko co powinniśmy o niej wiedzieć

Herbata to napój przygotowany z liści Camellia sinensis, wiecznie zielonego krzewu pochodzącego z Azji. Herbata jest po wodzie najczęściej spożywanym napojem na świecie. W zależności od stopnia utlenienia herbata jest nazywana herbatą czarną lub czerwoną, a w przypadku braku utlenienia – herbatą zieloną. Napój jest spożywany przez ludzi na całym świecie, a aby go uzyskać wystarczy herbatę zaparzyć np. korzystając do tego dedykowanych akcesoriów jak choćby tych prezentowanych na stronie https://ha-herbatykawy.pl/pl/c/Zaparzacze-do-herbaty-i-ziol/84.

Rodzaje herbaty

Główne rodzaje herbaty to herbata czarna, zielona, biała, oolong i puerh. Herbata czarna jest całkowicie utleniona; herbata zielona nie jest utleniona; herbata biała jest produkowana z młodych liści i pączków, które jeszcze się nie otworzyły; herbata oolong plasuje się gdzieś pomiędzy herbatą zieloną a czarną; puerh jest chińską odmianą fermentowanej ciemnej herbaty.

Historia

Herbata była po raz pierwszy używana w Chinach jako napój leczniczy. W 2737 roku przed naszą erą stała się w Chinach popularnym napojem i była eksportowana do innych krajów, takich jak Japonia, Korea i Rosja. Holendrzy wprowadzili ją do swoich kolonii w Indonezji około 1660 roku, ale później zakazali jej uprawy, ponieważ uważali, że może być używana jako alternatywna waluta wśród ich kolonizowanych poddanych! Herbata stała się popularna w Wielkiej Brytanii w XVIII wieku ze względu na jej rzekome korzyści zdrowotne (choć pomysł ten został podważony przez niektórych historyków).

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Studia dietetyki, a przyszłość na rynku pracy
Studia dietetyki, a przyszłość na rynku pracy
W dobie kultu ciała i wszechobecnej mody na zdrowy styl życia, dietetyka, jako wiedza o świadomym i zbilansowanym dostarczaniu organizmowi […]
Schorzenia, które może wykryć echo serca
Schorzenia, które może wykryć echo serca
Echo serca (inaczej echokardiografia lub USG) to popularne badanie, którego celem jest zobrazowanie struktur anatomicznych mięśnia sercowego i prawidłowości jego […]
Zastosowanie syropu klonowego w kuchni
Zastosowanie syropu klonowego w kuchni
Nie od dziś wiadomo, jak niekorzystny dla naszego zdrowia jest biały cukier. Szczególnie gdy spożywany jest w nadmiernej ilości. Tymczasem […]
Ostatnie wpisy