Wino to napój bogów, wiele osób pije wino do obiadu, na deser, w dobrym towarzystwie. Wino to wspaniały trunek, najczęściej tworzony z winogron lub z innych owoców. Pyszne są wina z porzeczek lub ze śliwek, z dodatkiem cukru, smakowite oraz wyjątkowe. Znane jest wino prosecco musujące, smakowitej, chętnie pite przez Włochów. CabernetSauvignon to znany i lubiany trunek, który pieści swoim smakiem podniebienie. Produkcja wina zaczyna się od zbierania owoców i przetwarzania owoców, kiedyś je udeptywano, dzisiaj winogrona są zgniatane specjalnymi urządzeniami, co jest szybsze oraz wygodniejsze. Później wino fermentuje w kadziach i dopiero po pół roku, roku lub dwóch latach wino jest pyszne i nadaje się do picia. Wino leżakuje w beczkach, najlepiej dębowych, które przesiąkają zapachem dobrego wina. W piwnicach leżą nieraz setki beczek, a najbardziej znane winnice są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Następnie wino jest butelkowane, przekazywane do sklepów i sprzedawane. Powtórna fermentacja wina w butelce to tak zwana metoda szampańska, klasyczna, ale bardzo kosztowna. Z powodu kosztów jest bardzo rzadko stosowana. Produkowane są wina wytrawne, półwytrawne, słodkie oraz półsłodkie. Nie każdy lubi wina słodkie, ponieważ są one dość ciężkie i mogą wywoływać zgagę. Najlepsze są wina półwytrawne oraz wytrawne. Wspaniałe węgierskie tokaje powstają z winogron zbieranych późną jesienią. Podsumowując, produkcja wina jest sztuką i trzeba mieć wiedzę, aby się za nią zabrać. Nie każdy potrafi wyprodukować dobre wino.