Przechowywanie jedzenia jest tak samo ważne, jak kupowanie artykułów wysokiej jakości. Nawet jeśli przechowujemy produkty w lodówce, to nie wystarczy, aby maksymalnie przedłużyć ich świeżość i zapobiegnąć psuciu. Warto znać kilka przydatnych wskazówek, które pomogą właściwie przechowywać artykuły spożywcze. Oszczędzi nam to większych wydatków, a planecie zmarnowanego jedzenia.
Resztki są tak samo wartościowym produktem, co całe danie. Na bazie pozostałości z jednego posiłku możemy z powodzeniem przygotować inny – sałatkę, pastę kanapkową, a nawet cały obiad. Przydaje się przy tym wyobraźnia i odrobina planowania, aby wiedzieć, co z czym połączyć. Zanim jednak przejdziemy do gotowania, powstaje pytanie: jak właściwie przechowywać jedzenie? Z pomocą przychodzi technologia próżniowa. Jej efekty działania oraz powstałe w jej wyniku produkty można zgłębić np. za sprawą witryny internetowej https://pakowarkiprozniowe.pl/pl/c/200×300/92. Ograniczając dostęp tlenu do potrawy, możemy znacząco przedłużyć jej okres przydatności do spożycia i zapobiec psuciu.
Rozmieszczenie produktów w lodówce również ma znaczenie. Górę powinny zajmować artykuły wymagające tylko lekkiego schłodzenia, poniżej te o średniej trwałości, a na samym dole takie, które szybko się psują i należy je szybko zjeść. Warto wiedzieć też o tym, że nie wszystkie owoce i warzywa „lubią” lodówkę, np. banany o wiele lepiej przechowywać w temperaturze pokojowej. Z pomocą przechodzą też różne opakowania z zamknięciem, a nawet… Słoiki. Szczelnie zamknięte resztki spokojnie poczekają, aż ponownie je wykorzystamy.