Restauracja to miejsce, które musi być wyposażone w solidne naczynia przeznaczone do przygotowywania rozmaitych potraw. Niezbędne są w szczególności specjalistyczne garnki. Powinny one być wystarczająco wytrzymałe i łatwe w czyszczeniu, a jednocześnie atrakcyjne pod względem wizualnym. Ogromne znaczenie ma również ich perfekcyjne dostosowanie do konkretnych dań. Na uwagę zasługują przede wszystkim różne konstrukcje wykonane z wyjątkowo trwałej stali nierdzewnej – można je kupić na https://termosy.com.pl/Garnki-gastronomiczne-c24.
Podstawowym rodzajem garnka potrzebnym w każdej restauracji jest klasyczny model stalowy z pokrywką o pojemności do 50 l i wysokości około 40. Przygotujemy w nim bez problemu wszelkie zupy, bigos i inne różnorodne dania wieloskładnikowe. Godna polecenia jest również wersja ze specyficznym kranem bocznym, która znakomicie nadaje się do gotowania ziemniaków czy ważenia piwa.
Odrębna kategorię stanowią garnki specjalistyczne przystosowane do: gotowania spaghetti i szparagów (z wkładem w formie sitka), wytwarzania powideł (o dużej średnicy, z dziurkowanym wkładem ułatwiającym odparowanie wody z owoców), wyrabiania smalcu (z poręcznym uchwytem i szczelnym wieczkiem), przyrządzania ryb oraz serwowania fondue (z podstawą wyposażoną w palnik i kilkoma ponumerowanymi widelczykami).
Jeszcze innym modelem niezwykle przydatnego w restauracji garnka jest szynkowar, w którym bez problemu można przygotować smakowite kiełbasy, mielonki i wędliny. Takie naczynie wyróżnia się przede wszystkim otworem zlokalizowanym w pokrywce, pozwalającym na precyzyjne kontrolowanie temperatury wsadu.