Sezam to roślina kwitnąca z rodzaju Sesamum, zwana również benne. Nasiona sezamu są jadalne i są częstym składnikiem oleju do gotowania, margaryny i sosów sałatkowych czy słodyczy, takich jak sezamki bez cukru.
Nasiona sezamu są często używane jako przyprawa w kuchni indyjskiej, bliskowschodniej, koreańskiej, japońskiej i chińskiej. Olej sezamowy jest tłoczony z prażonych nasion i może być używany jako olej do gotowania lub oczyszczony z wodą w celu uzyskania pasty tahini.
Nasiona sezamu mają wysoką zawartość wapnia, magnezu, żelaza, fosforu i miedzi. Zawierają również lignany, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu całkowitego poprzez zmniejszenie wchłaniania cholesterolu pokarmowego przez przewód jelitowy organizmu.
Sezam zawiera fitosterole, które jak się uważa, chronią przed chorobami serca poprzez obniżanie poziomu cholesterolu we krwi.
Sezamina to lignan występujący głównie w nasionach sezamu, który jak wykazano ma właściwości antyoksydacyjne. Wykazano, że chroni przed rakiem i cukrzycą typu 2.
Nasiona sezamu są od wieków stosowane zarówno w medycynie wschodniej, jak i zachodniej. Olej sezamowy był stosowany miejscowo w leczeniu wysypek i chorób skóry, takich jak egzema i łuszczyca. Może również pomóc poprawić krążenie i zmniejszyć stan zapalny w organizmie.