Odpowiednio dobrana dieta pozwoli nam zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów, a także wprowadzić zdrowsze nawyki czy nawet poprawić wyniki badania krwi. Jednak by dieta działała, musi być nie tylko ułożona z myślą o kaloriach i wartościach odżywczych – równie istotne jest, by była możliwa do wprowadzenia do naszego stylu życia. Jeśli nie mamy czasu na codzienne przygotowywanie pięciu posiłków czy jedzenie równo co trzy godziny, wtedy ryzyko, że w którymś momencie porzucimy taką dietę na rzecz szybszych i wygodniejszych przekąsek, jest niestety spore. Dlatego warto mieć to w pamięci już na etapie tworzenia jadłospisu.
Jednym ze sposobów na ułatwienie sobie życia w diecie jest przygotowywanie posiłków na zapas. Wystarczy stworzyć jadłospis na tydzień do przodu i poświęcić niedzielę bądź sobotę na takie czynności jak ugotowanie fasoli czy kaszy na zapas, pokrojenie i upieczenie warzyw do kolejnych posiłków czy ugotowanie odżywczej zupy. Pamiętajmy tylko o zaplanowaniu tego tak, by nie przygotowywać dań, które mogłyby się szybko zepsuć. Możemy także zamrozić takie produkty jak kotlety warzywne, pasty kanapkowe, a nawet już gotowe kanapki – dzięki temu w razie braku czasu wystarczy, że rozmrozimy gotowy posiłek i w ten sposób utrzymamy dietę.
Dobrym rozwiązaniem jest też wykupienie cateringu dietetycznego np. na https://dobry-dzien.pl/. Wystarczy, że dobierzemy dietę do swoich potrzeb i upodobań i właściwie możemy przestać myśleć o czasochłonnym przygotowaniu dań, bo gotowe potrawy zostaną nam dostarczone o odpowiedniej porze i do ustalonego miejsca.