W codziennych sytuacjach raczej nikt nie zwraca szczególnej uwagi na odpowiednie wystawianie przygotowanych posiłków. Podczas wyjątkowych spotkań czy imprez właściwa ekspozycja potraw i dań jest jednak kluczowa, aby zachęcić gości do ich spożycia. Jedzenie, które cieszy oczy, z pewnością smakuje o wiele lepiej. Aby móc efektownie pokazać to, co zostało ugotowane czy upieczone, także desery, należy skompletować dobrze wyglądającą, a zarazem funkcjonalną zastawę, a także zapoznać się z pewnymi zasadami układania jedzenia na stołach. Co należy wiedzieć w celu właściwego wyeksponowania potraw, dań i deserów, a także co do tego wykorzystać?
Do układania przyrządzonych dań potrzebne są oczywiście talerze, które powinny charakteryzować się odpowiednim rozmiarem. Jeżeli porcje będą na nich umieszczone od razu, to należy pamiętać o tym, aby na pierwszym planie znalazły się głównie składniki dania. Talerzy nie powinno wypełniać się po brzegi, ponieważ wygląda to nieapetycznie i nie zachęca do spożycia danej potrawy czy danego dania. Podobnie będzie w przypadku salaterek i misek, które posłużą do przechowywania rozmaitych sałatek i dodatków do zasadniczych punktów menu. Do eksponowania pomniejszych przysmaków, a także deserów w postaci ciast, przyda się patera, czyli ozdobne naczynie stołowe mające formę talerze umieszczonego na specjalnej nóżce lub podstawce. Jest to doskonałe naczynie do eksponowania szerokiego menu.