Restauracja kojarzy się najczęściej z pysznym jedzeniem i salą wypełnioną gośćmi. Z całą pewnością stanowi to jeden z istotnych elementów tego miejsca, natomiast nie jedyny. Oprócz części dla gości, restaurację stanowi również kuchnia.
Podobnie jak oprócz obsługi klienta, na czynności wykonywane w restauracji składa się szereg innych takich jak: gotowanie, krojenie, pieczenie, zmywanie czy zakupy. Lokal gastronomiczny to doskonale funkcjonujący organizm, na który składa się szereg trybików współdecydujących o efekcie, jaki otrzymują goście.
Po trudnym dniu przychodzi czas na sprzątanie stanowisk pracy oraz części przeznaczonej dla gości. Podczas pracy wykonywane są również drobne czynności porządkowe, ponieważ nie wykonywanie ich na bieżąco skutkowałoby ogromną ilością zadań pod koniec zmiany. Jak przygotować się do sprzątania? W co powinna być wyposażona restauracja, by przebiegało to sprawnie?
W zakres czynności sprzątających wchodzi również zmywanie. Jak wiadomo naczyń brudnych i wymagających czyszczenia w restauracjach jest sporo. Ilość uzależniona jest od wielkości miejsca oraz gości, którzy odwiedzają to miejsce.
W naprawdę dużych lokalach gastronomicznych zawsze zatrudniona jest jedna osoba, która zajmuje się wyłącznie zmywaniem ręcznym na stanowisku, które wyposażone jest np. w zlew gastronomiczny głęboki lub też coraz częściej spotykany basen gastronomiczny ze stali nierdzewnej. Dużym ułatwieniem i przyspieszeniem pracy jest stosowanie zmywarki, jednak nawet jej użytkowanie nie wyklucza ręcznego zmywania.