Urządzając rodzinne przyjęcie nie można zapomnieć o dobraniu odpowiedniego rodzaju alkoholu. Doskonale podkreśli on smak oraz aromat potraw, jakie będziemy podawać. Właściwie dopasowany alkohol pomoże pobudzić kubki smakowe, a także wprawi wszystkich w gości w doskonały nastrój.
Wspólne biesiadowanie powinno rozpocząć się podaniem tzw. aperitif, które zadaniem jest przede wszystkim rozluźnienie biesiadników oraz rozbudzenie ich apetytu. W tej roli świetnie sprawdzi się szampan lub delikatne, owocowe wino musujące. Trzeba pamiętać o tym, aby zaserwować je w odpowiednim rodzaju kieliszka. Jeśli podstawą naszego przyjęcia są przystawki oraz dania serwowane na zimno alkoholem, nad którego zakupem warto pomyśleć jest wysokogatunkowa wódka. Sprawdzi się ona przede wszystkim na bardziej luźnych przyjęciach wieczornych. Jeśli planujemy podanie zdecydowanie bardziej wyszukanych potraw i zależy nam na zachowaniu bardzo eleganckiego charakteru imprezy trzeba pomyśleć o zaserwowaniu gościom dobrej jakości wina. W tym przypadku jego rodzaj zależy głównie od dań, jakie będziemy podawać. Do potraw z ciemnego mięsa, dziczyzny, kaczki, gęsi oraz serów doskonale pasować będzie czerwone wytrawne wino. Z kolei smak kurczaka, indyka, cielęciny i dań wegetariańskich świetnie podkreśli wino białe. Do deseru można śmiało podać słodkie alkohole, takie jak nalewki, likiery czy słodkie wino. Do dań podawanych na ciepło pasować będzie także szklanka dobrej whiskey.