Tradycyjne dania staropolskiej kuchni zostają zastępowane kulinarnymi wynalazkami. Potrawy orientalne zyskują na coraz większej popularności. W Internecie, jak i w sklepach stacjonarnych mamy możliwość zakupu przeróżnej gamy produktów pochodzących m.in. z Chin, Tajlandii, Filipin, Japonii, czy Indii. Orientalne przyprawy, czy cukieru z duriana dostępne na http://kuchnieorientu.pl/produkt/cukierki-z-duriana-180g/, stanowią doskonałą alternatywę dla codziennych dań.
Makaron to podstawa wielu potraw, nie tylko w kuchni orientalnej. Stanowi doskonałe źródło węglowodanów. Jest doskonałym zamiennikiem dla ryżu, czy ziemniaków, które są bardzo często wykorzystywane w Polsce. Jest wykorzystywany do dań obiadowych, sałatek, czy zup. Można go jeść na ciepło, jak i na zimno. Istnieje cała gama przeróżnych makaronów. Wśród tych wykorzystywanych w kuchni orientalnej najpopularniejsze są nitki oraz tasiemki. Różnią się między sobą grubością, kolorem, a także składem. Ze świecą można szukać bardzo cenionych w kuchni europejskiej wstążek. Makaron chiński jest jednym z najczęściej używanych rodzajów pasty w kuchni azjatyckiej.
Doskonałym orientalnym dodatkiem do makaronu jest pasta curry w przeróżnych kolorach, m.in. żółta, zielona oraz czerwona. Nadaje wyrazistego smaku każdej potrawie. Podczas gotowania warto sięgnąć po grzyby Mun, czy Shitake. Do smażenia polecany jest olej kokosowy. Z kolei mleczko kokosowe idealnie komponuje się z curry. W celu otrzymania orientalnego smaku warto dodać azjatyckie sosy, czy też oleje. Przykładowo olej chilli z tofu, słodki sos chili, czy przeróżne marynaty.