Kakao to napój, zyskujący coraz większą popularność. Sprzyjają temu przede wszystkim jego wysokie walory smakowe i zdrowotne. Niewiele osób wie jednak, że kakao dzieli się na kilka rodzajów.
Ziarna kakao dzielone są najczęściej na trzy podstawowe gatunki: Criollo, Forastero i Trinitario. Obecnie najrzadziej uprawianą odmianą jest Criollo. Przez ludy Ameryki Południowej było ono uważane za napój bogów i używane podczas obrzędów religijnych – stąd tez obecne specjalnie wyselekcjonowane jego odmiany, poddane specyficznym procesom fermentacyjnym, można nabyć jako kakao ceremonialne. Warto nadmienić, że odmiana ta jest obecnie niezwykle rzadko spotykana, a zbiory oraz przetwarzanie tych nasion prowadzi się z wysoką starannością – napój, wytwarzany z nich, uznawany jest więc za niezwykle ekskluzywny. Obecnie pozycję dominującą zajmuje na światowych rynkach kakao Forastero – znacznie mniej wymagająca odmiana, rosnąca w powodzeniem w różnych regionach globu. Specjaliści szacują, że zbiory tej odmiany stanowią nawet około 90% światowych plonów. Kakao Trinitario jest natomiast hybrydą opisanych wyżej odmian, charakteryzująca się niektórymi spośród cech każdej z nich.