W diecie człowieka nie może zabraknąć zdrowych tłuszczów, ponieważ wpływają one pozytywnie na funkcjonowanie organizmu, ograniczają rozwój wielu chorób i pomagają utrzymać smukłą sylwetkę. Zdecydowanie najbardziej wartościowe są tłuszcze zawierające kwasy omega-3 oraz omega-6. Jako że nie jesteśmy w stanie sami ich wytworzyć, powinny być koniecznie dostarczane wraz z pokarmem. Znajdziemy je m.in. w oleju rzepakowym, który posiada w swojej ofercie ten sklep internetowy: https://olejarnia-gaja.pl/olej-rzepakowy/.
Podstawowym źródłem zdrowych tłuszczów są ryby morskie, w tym zwłaszcza łosoś, makrela oraz halibut. Najlepiej przyrządzać je samodzielnie na parze albo w tzw. papilotach, choć gotowe wyroby w zalewie z oleju rzepakowego również powinny być elementem diety. Tłuszcz rybi pomaga przede wszystkim we właściwym rozwoju całego układu nerwowego, wzroku, a także układu kostnego. Niezwykle wartościowym produktem są też orzechy (szczególnie włoskie), migdały, pestki słonecznika czy dyni. Zaleca się ich spożywanie na surowo. Oprócz tego zdrowe tłuszcze znajdziemy w:
– oliwie z oliwek – warto ją dodawać nie tylko do sałatek, ale i smażyć na niej potrawy
– oleju rzepakowym – nadaje się do jedzenia zarówno na zimno, jak i na ciepło
– mleku i przetworach mlecznych – chodzi głównie o mleko krowie, naturalne jogurty, kefiry i maślanki
– siemieniu lnianym – zawiera ono ponad 50% kwasów omega-3; jeśli chodzi o siemie lniane cena tego produktu w postaci ziaren wynosi zaledwie 4-5 zł za kilogram
– żółtku jaja – oprócz cennych tłuszczów zawiera żelazo, cynk i liczne witaminy z grupy B, A i E