Dlaczego warto włączyć ziarna i nasiona do codziennej diety
Sposób życia i styl
Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Dlaczego warto włączyć ziarna i nasiona do codziennej diety

Choć początkowo myśl o dodaniu ziaren i nasion do codziennej diety wydaje się być czymś niespotykanym, a zarazem trudnym, wcale takie nie jest. Osoby interesujące się zdrowym odżywianiem i wpływem żywności na organizm coraz częściej zdają sobie sprawę jak ważne są to elementy pożywienia. Ziarna i nasiona wspomagają walki z chorobami, nie bez powodu więc określane są jednymi z najzdrowszych elementów pokarmów. Są bogactwem wielu substancji odżywczych, a jednocześnie są powszechnie dostępne w sklepach stacjonarnych oraz online w przystępnych cenach. 

Jakie są zalety spożywania ziaren i nasion?

W ziarnach i nasionach najczęściej da się znaleźć witaminy; A, C, E oraz z grupy B; białka, błonnik, tłuszcze, a także składniki mineralne. Jednymi z najpopularniejszych ziaren jest siemię lniane, które posiada właściwości wspomagające wypróżnienie oraz działając osłonowo na układ pokarmowy. Z kolei sezam, który często używany jest przy produkcji pieczywa oraz jako popularne Sezamki, wspomaga pracę mózgu, pamięć i koncentrację, pomaga obniżyć ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Nasiona Chia natomiast stają się coraz popularniejsze na półkach sklepowych, dodawane są np. do jogurtów i wspomagają pracę mózgu, poprawiają pamięć, a także mogą pomagać w leczeniu depresji. Jednak nasionami, które są najpopularniejsze są nasiona słonecznika, które podawane są jako przekąska, a także dodawane do wypieków urozmaicając ich smak. Ziarna słonecznika są źródłem cynku i witamin, mogą pomóc w problemach z płodnością oraz wspomóc funkcjonowanie układu nerwowego. 

Najlepsze nasiona i ziarna

Wymienione wcześniej nasiona to tylko kilka z wielu dostępnych. Wszystkie z nich dostępne są m.in. na stronie https://marketbio.pl/category/eko-sklep-bio-ekologiczny. Ziarna mogą być pomocne w profilaktyce i leczeniu wielu stanów chorobowych. Są podstawą wielu diet, a przede wszystkim powinny znaleźć się w każdej zdrowej diecie. Najwięcej wartości przynoszą te surowe, lecz nawet po obróbce nie tracą one większości swoich właściwości. Wybór nasion i ziaren powinien zależeć od tego czego się od nich wymaga, bowiem działają na różne układy organizmu człowieka. Jednak wprowadzenie ich do codziennej diety bez zaleceń zdrowotnych jest bardzo dobrym pomysłem, który na pewno przyniesie wiele korzyści!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Zalety druku cyfrowego
Zalety druku cyfrowego
Obecnie jedną z najpopularniejszych metod druku jest zdecydowanie druk cyfrowy. Wykorzystuje się go powszechnie do realizowania materiałów reklamowych, takich jak […]
Jak rozpoznać dobry pellet drzewny?
Jak rozpoznać dobry pellet drzewny?
Coraz więcej właścicieli domów jednorodzinnych decyduje się na pellet jako główny materiał opałowy. Bardzo chętnie korzystają z niego także samorządy […]
Remont domu – kroki jakie należy pod tym względem podjąć
Remont domu – kroki jakie należy pod tym względem podjąć
Posiadanie domu jednorodzinnego lub mieszkania wiąże się z faktem, iż trzeba w nim od czasu do czasu wykonać mniejszy lub […]
Ostatnie wpisy