Dom i wnętrze

Podstawowe wyposażenie do kuchni – jakie akcesoria można do nich zaliczyć?

W nowoczesnej kuchni znajduje się wiele różnych akcesoriów, które pozwalają na szybsze i sprawniejsze przygotowywanie posiłków. Zalicza się do nich wszystko – od urządzeń wielofunkcyjnych po naczynia kuchenne i patelnie. Co jednak łączy te wszystkie rzeczy? Wszystkie one wchodzą w skład podstawowego wyposażenia kuchni!

Z czego składa się podstawowe wyposażenie kuchni?

Lodówka

Najważniejszą rzeczą w tej kategorii jest lodówka z mechanizmem automatycznego rozmrażania i kostkarką do lodu. Powinna znajdować się w pobliżu zlewu (aby mieć do niego łatwy dostęp), a także w pobliżu kuchenki lub piekarnika (do podgrzewania). Główną funkcją tego urządzenia jest przechowywanie produktów spożywczych w niskiej temperaturze i zachowanie ich świeżości. Istnieją również specjalne lodówki, które można umieścić na stojakach lub półkach. Dodatkowo posiadają one komorę do przechowywania owoców i warzyw (co pozwala dłużej zachować ich świeżość).

Bateria kuchenna

Najczęściej spotykanym akcesorium w każdej kuchni jest bateria służąca do mycia naczyń, mycia rąk i napełniania wodą. Baterie dzielą się na dwa główne rodzaje: jednouchwytowe i dwuuchwytowe. Baterie jednouchwytowe posiadają jeden uchwyt do sterowania zarówno ciepłą, jak i zimną wodą, natomiast baterie dwuuchwytowe posiadają dwa oddzielne uchwyty do przepływu ciepłej i zimnej wody. Ponadto można także spotkać takie rozwiązanie jak bateria kuchenna giętka, która pozwala na swobodne wyciąganie głowicy spryskującej, z podstawy.

Zmywarka

Zmywarki czyszczą naczynia poprzez natryskiwanie na nie wody pod wysokim ciśnieniem z dodatkiem detergentu. Proces czyszczenia wymaga dużej ilości wody, więc zmywarki są instalowane pod zlewem lub na jego boku w pobliżu. Niektóre modele umożliwiają regulację wysokości spryskiwacza, dzięki czemu nie trzeba się schylać podczas pracy z nimi (szczególnie przydatne, jeśli masz problemy z kręgosłupem).

Urządzenie do usuwania śmieci

Śmietniki rozdrabniają resztki jedzenia na drobne cząstki i wysyłają je do odpływu, aby go nie zatkać; redukują również zapachy spowodowane rozkładaniem się resztek jedzenia w rurach odpływowych lub systemie septycznym.

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

2 + 18 =