Nie od dziś wiadomo, jak niekorzystny dla naszego zdrowia jest biały cukier. Szczególnie gdy spożywany jest w nadmiernej ilości. Tymczasem znaleźć go można niemal we wszystkich produktach spożywczych. W poszukiwaniach zamienników dla cukru często zapominamy jednak o syropie klonowym, który będzie wspaniałą odmianą dla wszystkich wielbicieli słodkości. Jak można go wykorzystać w naszych kuchniach?
Syrop klonowy, nazywany często kanadyjskim złotem to nic innego, jak naturalny sok pozyskiwany z pni amerykańskich klonów oraz innych odmian tego drzewa. Jest więc produktem pochodzenia roślinnego, co czyni go idealnym zamiennikiem zarówno dla cukru, jak i miodu w każdej diecie, w tym także tej wegańskiej. W dodatku jest to produkt całkowicie naturalny. Tworzony jest bez dodatku chemicznych środków, wzmacniaczy smaku, sztucznych barwników i aromatów, czy konserwantów. Jest mniej kaloryczny od wspomnianego już miodu, jednak równie słodki. Nadaje potrawom subtelnego smaku i aromatu. Doskonale sprawdza się jako dodatek do wszelkich deserów, słodkich śniadaniowych owsianek, a nawet wypieków. Dobrze komponuje się również z potrawami wytrawnymi. Może być więc składnikiem dressingu lub glazury do marynowania mięs.