Sushi, to tradycyjna potrawa kuchni japońskiej, na punkcie której oszalał cały świat. Restauracje oferujące ten przysmak znajdują się w niemal każdym większym mieście. Jednak, jak wiadomo, samodzielnie przygotowane jedzenie zawsze smakuje najlepiej, a także przynosi wiele satysfakcji. Czy jest tak też w przypadku sushi?
Przygotowanie sushi w domu nie jest wcale skomplikowane, wymaga jednak nieco zachodu. Należy bowiem odpowiednio się do tego przygotować. Niezbędne będą odpowiednie akcesoria, jak choćby mata bambusowa do zwijania rolek. Nikomu nie trzeba z pewnością przypominać również o konieczności przygotowania pałeczek i miseczek na sos sojowym. Przed wybraniem się na zakupy, warto także zastanowić się nad rodzajem sushi, jakie chce się przyrządzić. Na początek najlepsze będą nigiri (które nie wymagają zawijania w wodorosty) oraz hosomaki (w wodorosty i ryż jest zawijany tylko jeden składnik, np. łosoś).
Bez względu na rodzaj sushi, dobrze przyłożyć się do jakości kupowanych produktów. Jednym z najważniejszych składników jest oczywiście ryż – najlepszy będzie krótkoziarnisty oraz „klejący”, jak np. perłowy. Dodatki, takie jak ryba i warzywa, powinny być zaś świeże oraz pochodzić ze sprawdzonych źródeł – szczególnie, jeśli ma być użyta surowa ryba. Dobrze też, żeby tak ważne składniki – jak choćby marynowany imbir – były najlepszej jakości. Oryginalne, japońskie produkty można nabyć np. pod adresem https://www.kuchnieorientu.pl/kuchniajaponska/. A wtedy wystarczy tylko odrobina fantazji i skupienia, a domowe sushi na pewno będzie po prostu pyszne.